Terkini
  • Terkini

    Ahad, 7 Disember 2008

    Pakai dian saja

    Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. Pada suatu malam si isteri memeluk leher lakinya dengan nada manja seraya berkata, "Bang periodku sudah lambat sebulan, tapi aku inda boleh nak pastikan lagi sebab kitani kena check diklinik daulu."

    Si Suami yang teramat gembira atu pun berpakat dengan bininya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga ianya benar-benar pasti.

    Pada suatu hari, pasangan ini didatangi oleh staf SESCo yang baru saja transfer dari Limbang, kerana terdapat tunggakan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka. Staf SESCo atu pun batanya: "Ani rumah si Jan kah?"

    "Aok. Aku ani bininya. Ada apa hal Encik?" Jawab bininya dengan senyum.

    Staf SESC0 atu pun memulakan, "Puan, kita sudah sebulan lambat, aku dah inda boleh nunggu ni, nanti boss kami marah."

    Dengan nada takajut, bininya atu pun membalas balik cakap pegawai SESCo tu."Apa? Macam mana kamu tau aku sebulan lambat?!"

    Staf SESCo atu pun dengan selamba menjawab: "Ala puan, ani kan zaman IT, semua atu ada dalam computer dan kitani boleh check Online bah..."

    Kata-kata staf SESCo atu membuatkan bini si Jan lagi takajut. "Apa!!! Aku lambat sebulan pun bisdikamu semua boleh tauuu!??"

    Staf SESCo atu pun mententeramkan keadaan "Relek puan, kita ani baru lambat sebulan, ada yang lagi teruk, lewat 5-6 bulan" Bini si Jan yang takajut ambok dengan kenyataan staf atu pun berkata, ".. nanti ku runding dengan laki ku." Lalu staf SESCo atu pun beredar dari situ.

    Keesokan harinya, selepas si Jan diberitahu oleh bininya. Ia pun inda jadi memukat dan terus pergi ke pejabat SESCo. Tanpa menghiraukan pegawai-pegawai SESCo yang ramai di situ, Si Janpun menarais seraya berkata, "Man staf kamu yang datang rumah saya kamarin..?? Apa kamo ani, biniku sebulan lambat pun diheboh-hebohkan ke dalam Internet. Kamu ani semua yang berkeluarga inda pernah lambat sebulan kah?!! Bisness apa kamo buat aniii? Mau kena saman kahhh?

    Lalu staf yang datang kerumah si Jan ni berdiri dan mententeramkan keadaan. "Sabar Encik, sabar! Apa susah, kalau Encik nak settlekan perkara ini, bayar saja..." kata-kata staf atu membuatkan si Jan lagi naik berang."Apa? nak bayar kamu? pui......"

    Lalu staf SESCo atu pun cakap "Kalau macam atu, Kita terpaksa 'potong' Encik punya...."
    Si Jan dengan pantas mencelah "Apa? potong?! Habis atu biniku di rumah mau pakai apa?"

    Staf SESCo atu pun cakap " Nampak gayanya bini biskita kena pakai DIAN saja lahhh...."






    Nota: [1] DIAN ialah Lilin dalam bahasa Brunei. [2] Gambar hiasan saja. [3] Nama rekaan saja
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    10 KOMEN:

    1. ok tu.pakai dian tah kau..kadiaku pakai panjut saja

      BalasPadam
    2. eh salah tu banar..biasa nya kadiaku daulu nya pakai anu ani bah ah ah..pakai ugan..tarang banar pakai ugan atu nyamu..tapi dalam cayeta ani,,payah sadikit ..!heheheheheee...ujung ugan atu pakai kayu kulimpapat.tahan sedikit..

      BalasPadam
    3. Oiii.. pari. Dimana bisdikita ani? Cali kita atu. Di Punang kah atau di Barunai?

      BalasPadam
    4. aku kah?? dari berunai bah..ngapa kian? inda nyu uh kah? jangan luan kayit hantap nyamu Wang. tapi banar nya mu. ta ang banar kalu makai ugan tu,panjang lagi tu..eh nya mu,baik masuk nya..kahkahkah..nah toh nyangkuuuu! tekeluar ceyita inda luan baik hantap..tapi inda bisiya ma ati jua pakah..???!

      BalasPadam
    5. Sabar "pari"...jgn pakai ugun..nda rata tu..menyakitkan pulang tu..
      Aku cadangkan pakai tosch light..steady pulang tu..kalau melakat pun inda hal..time patang inda payah di pegang..kah kah kah..
      *Cakap yg bisai2eh..blog ani karang banyak org membaca, bila ckp inda tantu, inda ta org kan meliat lg, Blog ini utk imformasi dan lain2, gunakan lah dgn bijak..
      k tu..

      BalasPadam
    6. Blog ini di wujud kan dgn tujuan yg murni,utk memajukan org2 kitani..menyampaikan informasi yg berguna,bukan utk 'beloyar buruk'.Banyak 'beloyar buruk' menyebabkan sesuatu kaum itu mundur dan ketinggalan dlm byk hal.Bila ketinggalan maka akan adalah perasaan dengki terhadap kaum yg lebih maju.BERUBAH LAH!!

      BalasPadam
    7. Tuan-Tuan, Saya bersetuju kepada saranan Tanpa Nama@22.45 (2008 Disember11) agar kita gunakan laman siber ini dengan baik termasuk gurau senda yg pasti mewarnai pertuturan. Walaupun saya ada kuasa, saya hanya akan delete komen yg berbentuk perkauman, memfitnah, bertentangan dgn Islam dan bersifat menindas. Walaubagaimanpun anda bebas untuk berbicara walaupun sedikit tajam. Jika anda perlu menkritik kepincangan orang kitani kerana untuk kebaikan, silakan.

      Hubungi Saya di PGABS.Secretary@gmail.com jika perlu

      Administrator.

      BalasPadam
    8. nya tuh nyangku wang..usai2 betutuwan atu.kana ma ah pulang tu. sowi tah ku nganya aah kamu encik encik semua.cuma mayi kitani meliyat secara positif nya daulu. UGAN ? dan PANJUT ? jadi kadikamu yang punya blog ani tarus tarangkan akan bisia diluar 'dunia lain' akan hartinya pakataan ani. terimakasih atas tagurwan kamu atu..yang inda luan luwus atu memang layak di 'usai'(tagur) bisai2.teyima kasih sakali lagi ah.wasalam.
      FROM BERUNAI WITH LOVE.

      BalasPadam
    9. Saudara Pari,
      Inda ada kami marah tapi sekadar memperingatkan agar semua kitani berhati hati. Takut takut laman ini membawa 'jenama' atau imej yang disalah ertikan. Selain merobah minta, diantara lain tujuan laman ini ialah:
      1. Ramai yang akan menulis @ belajar menulis.
      2. Kembalikan kisah lama.
      3. Rujukan kepada penduduk yang telah lama tinggalkan tempat kelahiran.
      4. Sumber informasi kepada semua peringkat umur.
      5. Memasarkan Kpg Punang sebagai Kampung "Permata' Lawas.
      6. Kembalikan Bahasa lama
      7. Sebagai digital contact point jika ada pertanyaan atau cadangan.

      Laman in masih diperingkat pembinaan dan akan dibesarkan agar boleh memuatkan bermacam informasi. Saya sedang mengumpul data data yang relevan dari semua sumber baik org dalaman atau orang luar.

      Orang Punang bukan hanya berada di Brunei malah ada yang sedang berada di Jerman dan Canada.

      Saya sebagai administrator melihat masa depan laman ini lebih besar daripada kampung Punang sendiri. Saya melihat lebih jauh kehadapan dan pasti satu hari nanti, laman ini amat berguna.

      Lagi banyak yang perlu dimuatkan di sini. Contohnya, aktiviti tahunan, kejayaan Kpg, pemasaran industri tahai, ceramah ugama, Pelajaran, dsb. Hasrat saya untuk mempercepatkan kematangan laman ini mungkin menghadapi masalah disebabkan oleh berkurangnya org yang ingin menulis walaupun kami banyak yang berpelajaran. Dan jika ada artikel yang penting Saudara PARI boleh poskan kepada saya untuk dipublish. InsyaAllah Sdr Pari adalah orang yang akan menyokong kelahiran laman ini walaupun MUNGKIN Pari bukan orang jati Punang.

      Harus diingat, atas kelajuan masa dan konsep 'outsourcing' sesiapa boleh contribute kepada laman ini walaupun atas nama PUNANG.COM. Janganlah ada sesiapa terkongkong oleh nama.

      Selamat membaca. Saya sekarang berada di Pulau Langkawi.

      Administrator.
      PGABS.Secretary@gmail.com

      BalasPadam

    Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

    Item Reviewed: Pakai dian saja Rating: 5 Reviewed By: @pgabsec
    Scroll to Top