Terkini
 • Terkini

  Khamis, 29 Januari 2009

  Kenapa Makan Dengan Tangan

  Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garpu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.

  Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan. Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke 19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya "Chersonese - The Guilding Off" oleh Emilly Innes.

  Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garpu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya..!

  Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: "Kenapa anda makan dengan tangan. Bukankah menggunakan sudu dan garpu itu lebih bersih dan lebih sopan ?"

  Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:"Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:
  Pertama:
  Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garpu sebab saya sendiri yang membasuhnya - bukan orang lain. Sudu dan garpu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.
  Kedua:
  Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya - tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garpu itu ramai yang pernah menggunakannya
  Ketiga:
  Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.... ......... !!
  Jawapan Tengku Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.... .........

  Moralnya:
  Kita jangan lekas menghina atau memandang jijik perlakuan orang lain yang berlainan dengan budaya kita. Masing-masing ada rasionalnya kenapa mereka berbuat begitu......


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 KOMEN:

  1. andangnya tu..kitani ani manusia, makan guna tangan. Kalau itik barutah gunakan sudu untuk makan...hehehe..kah..kah..kah udah nyangku...apanya si jurung.

   BalasPadam

  Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

  Item Reviewed: Kenapa Makan Dengan Tangan Rating: 5 Reviewed By: Tanpa Nama
  Scroll to Top