Terkini
 • Terkini

  Sabtu, 28 Mac 2009

  Bab 6 - Showcase Orang Putih pertama

  Setelah Bandar Limbang berjaya ditawan semula dari pemberontak, Komando British terus melakukan rondaan dari kampung ke kampung untuk mencari saki-baki yang mungkin kembali aktif. Untuk menjaga budaya dan citarasa penduduk tempatan dan supaya tidak menghangatkan lagi penentangan, Komando British dan Field Force menjalankan tugas rondaan secara bersama.

  Bagi kami kanak-kanak, kedatangan 'orang Putih' adalah pemandangan yang baru dan sungguh menyoronokkan. Kami bubut ke mana saja mereka pergi selagi mereka berada di kawasan kampung.

  Soldadu berjalan dengan pakaian seragam hijau bersenjatakan senapang dan bom tangan. Pemandangan ini bukan saja showcase pertama kami melihat orang British tetapi juga pertama kali melihat soldadu dengan seragam dan bersenjata dan sekaligus kami baru mengenal perkataan 'orang putih'.

  Semasa komando-komando berehat di kaki lima kedai bapa Soon Ping, Mereka telah membeli dan menghadiahkan gula-gula kepada kami. "Baik ahh.. walaupun muanya macam bangkatan.." Bisik Saban setelah mendapat gula-gula yang dibalingkan oleh seorang daripada mereka.

  Pada malamnya seorang daripada komando membalingkan bom tangan kapada kami. Menyangkakan ianya gula-gula besar, semua kami berebut mendapatkannya. Dengan tiba-tiba bom itu meletup. Ketakutan dan merasakan kami cedera, kami terus berlari diantara pokok piasau sambil menangis. Dalam berusaha menyelamatkan nyawa, saya terjatuh dan terus berteriak mamanggil nama ibu. " Bangun.. mengapa kau... mimpi kau Zir!!??" Tanya Nenek Esah.

  Bagi saya perkataan 'Bangkatan' yang merujuk kepada orang British adalah perkataan yang dicipta oleh Saban Bin Salleh dan perkataan 'Orang Putih' kami dengar daripada orang tua.

  Pada ingatan saya, rondaan di Kampung Punang dibuat lebih daripada satu hari tetapi saya pasti komando ini ada berjumpa dengan pembesar-pembesar kampung pada masa itu.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 KOMEN:

  Catat Ulasan

  Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

  Item Reviewed: Bab 6 - Showcase Orang Putih pertama Rating: 5 Reviewed By: NEW MEDIA
  Scroll to Top