Terkini
  • Terkini

    Ahad, 5 Julai 2009
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    10 KOMEN:

    1. Tanpa Nama6/7/09 8:13 PTG

      saya tumpang gembira dan terharu dengan bertebarannya warga punang kepelusuk dunia.Ini memperlihatkan bahawa kita mampu dan boleh lakukan apa orang lain buat.Setiap sudut dan inci bumi Tuhan ini adalah ilmu,terpulang kepada kita untuk merebut peluang apa yang Tuhan ciptakan.

      Sasaran untuk melihat warga Punang bersaing dan memiliki ilmu akan tercapai jua akhirnya.Kita harus keluar dari kepompong persekitaran yang tidak begitu kondusif untuk sebuah kehidupan penuh cabaran.Untuk meraih kehidupan yang hebat kita harus dan berani berkorban.

      Untuk kesinambungan itu,generasi penerus mesti berfikir dan bertindak diluar kotak.Kita tidak boleh lagi berbicara tentang laut,ombak,pantai,pukat atau 'lawa-lawa'.Orang Islam mesti memiliki dunia.

      Saya tetap dan masih disini jadi pemerhati pada kehebatan itu.Saya tetap dan masih disini jadi pemerhati pada kepincangan dan ketidak tentuan dunia ini.

      Maukah anda bersama saya???????????????

      BalasPadam
    2. Tanpa Nama8/7/09 9:04 PG

      ralat: sepatutnya Dewan Jubli UiTM Sarawak.
      Dewan seri budiman di uitm shah alam.

      BalasPadam
    3. Tanpa Nama8/7/09 10:10 PG

      penulis atu sudah tua kah atau kompius. talampau banyak kan dipikirkannya kali. usin jua, tahai jua, mahan jau, anak jua. he..he

      BalasPadam
    4. Tanpa Nama8/7/09 10:34 PG

      Salam,

      Manatia si Maresta yg mengaku pandai tapi plan pesta inda berisi. Siapapun bolih buat macam atu. pandai cakap saja! Pui...

      BalasPadam
    5. Tanpa Nama8/7/09 2:01 PTG

      salam,

      Membari kasian dan membari garam jua.Bisidia ani inda lain kerajanya mengumpat,menghina dan kan menjatuhkan orang tia ganya.
      Kali lagi damit daulu atu indungnya jenis yang mulut macam jubur itik dan jadi ikutan tia anaknya(pureh)

      Aku pun masih menunggu jua plan simareesta tapi indalah ku sampaikan menghina kedia atu.Bukan pulang ku melawankan,tapi mungkin jelama atu gagau kali ah.Ramalanku simareesta ani orang kerajaan rasa-rasaku bah kerana kurapaknya dalam ani makai bahasa standard.

      Mungkin #4 atu joeles kali bah atau inda mahu melihat orang lain lebih hebat atau berjaya dari kedia.Apa tah salahnya kitani mendangani simareesta,apatah salahnya kitani praktikalkan 1malaysia atu.Berfikirlah secara positif tetapi kalau kita mau kejutan atau provokasi, berfikir dan bertindaklah secara negatif atau melawan arus.Hasilnya,kita akan bertambah matang dan mendapat pengalaman berharga.

      Saya tidak mahu masuk campur dengan plan simaresta atau kekusutan jiwa #4,kerana kalau kita mengikut rentak mereka kita tidak akan berubah dan ikut paloi.Old thingking and old generation(betulkah tu?)speaking london pun tunggang-langgang ni.

      Hari guru ada,hari nelayan inda ada kah?
      1Malaysia ada 1Punang inda ada kah?

      BalasPadam
    6. Tanpa Nama8/7/09 3:06 PTG

      Baikjua rupanya pengomen no 5 ah.Bisaijua cadangannya 1malaysia 1punang ah.Aku benar benar mengangok kepala kerana bersetuju dgn idea ya.Yang peliknya org kitani masih banyak berpoya poya atau bermimpi mimpi akan ujudnya 1punang!!!Jauh semangat..mengapa tidaknya org kitani masih bermusuh musuhan antara satu lain.Budaya 1malaysia dan 1punang banyak memerlukan permuakatan,keikhlasan dan intergriti seseorang.Syabas saudaraku yg budiman.

      BalasPadam
    7. Tanpa Nama8/7/09 3:16 PTG

      Benar, sungguh benar apa yang dibicara no5, tetapi kita tahu itu sekadar kata pujangga saja. Dia lebih banyak mencadangkan daripada menjadi pemimpin contoh. Cuba kita cadangkan kpd dia dan suruh dia buat 'hari nelayan' atau 'Hari Sangkar" kita pasti dia tidak sanggup untuk menjayakannya.

      MTKI

      BalasPadam
    8. Salam Kalian,

      Terima Kasih #2. Inilah ciri yang terbaik kerana anda tidak mencaci kesalahan tetapi membetulkan kesalahan. [Saya tidak edit tapi 'strike' saja kesalahan saya] Saya juga mengakui kehebatan #1. Nampaknya dia tidak muflis idea.

      Salam hormat - Nazir

      BalasPadam
    9. Tanpa Nama9/7/09 7:47 PTG

      Salam,
      Jangan tah kamu kanmimpi 1 MALAYSIA atu,RAKYAT di dahulukan, KRONI di 'kanyangkan'. Hanya retorik. Kalau inda pecaya, mana tia karang ani ISLAM HADARI. Mana tia jua Wawasan 2020 (dua-dua kosong-hasilnya). Tapi indeks rasuah makin naik. Kalau banar apanya PM-PM kitani, mengapa ISLAM TULIN di 'buang'. Mengapa PERLEMBAGAAN diatas, TAPI HUKUM ISLAM dilarang orang kan menjalankan. Indada alasan masyarakat MAJMUK untuk ISLAM, sebab ISLAM sesuai hingga hari KIAMAT.

      SAMA-SAMA KITANI FIKIRKAN-jangan menyokong ikut 'RASA'.

      Wasalam.
      SAYANG ISLAM.

      BalasPadam
    10. Salam, merujuk komen yang diluahkan saudara "Tanpa Nama berkata" bertarikh 09/07/09
      Kitani sepatutnya menyokong 1Malaysia atu.Kenapa dipetikaikan hasrat murni kerajaan tani.Sedarlah apa yang kitani dapat dari kerajaan pada masa ni jauh lebih baik dari 30 taun yang lalu.Bersyukurlah apa yang ada.
      SAYANG ISLAM, SAYANG SAUDARA ANDA

      BalasPadam

    Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

    Item Reviewed: WARGA LAWAS SANA SINI Rating: 5 Reviewed By: Omarali Matjais
    Scroll to Top