Terkini
 • Terkini

  Isnin, 11 Oktober 2010

  Rumah Tepi Air

  Kalau kediaman berada di tepi air samada sungai, laut atau di tepi tasik maka kediaman itu dianggap mewah. Contohnya di Sunway South Quay, Kuala Lumpur orang tinggal di tepi air mempunyai rumah mewah beserta bot mewah.

  Quay, disebut dengan bunyi 'kee', adalah tebingan dermaga atau tempat persingahan bot - banyak didapati di negara barat dan mempunyai status mewah. Misalannya di Perth Australia Barat, Sorrento Quay bukan hanya tempat tarikan hujung minggu yang menyediakan bermacam-macam barangan dan makanan tetapi juga penuh dengan beraneka acara.

  Bayangkan anda tinggal di bungalow mewah dengan kemudahan kelas pertama termasuk kapal layar yang bukan sahaja untuk bersantai tetapi juga bagi menganjurkan parti persendirian secara eksklusif bersama teman-teman istimwewa.

  Impian itu mampu menjadi kenyataan apabila anda berada di Kampung Punang! Punang mempunyai lambang keunggulan 'River Front' tersendiri. Iaitu tepian sungai yang dihiasi oleh jetty sepanjang 500 meter dari pantai.

  Tetapi rumah-rumah yang dibina ditepian air bukanlah banglo dan kemudahan kapal layar kelas pertama. Penduduk hanya mempunyai sekadar rumah papan dan bot nelayan.
  Punang River Front (Dari Selatan)


  Punang River Front (dari Utara)

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  2 KOMEN:

  1. dan mungkin ada siapa-siapa punya idea untuk menerokai bidang yang diutarakan diatas berpandukan pada produk atau kondisi yang kita ada dipersekitaran kpg.punang.
   mungkin nilai atau keuntungan tidak sehebat d venice,italy,atau tempat yang sudah popular tapi sekurang-kurangnya kita mahu berubah atau sanggup berubah biarpun hasilnya tidak membanggakan.

   BalasPadam
  2. atau kitani buat tempat orang bagambar(studio terbuka) dihujung lagoon berlatar belakangkan kampong.

   BalasPadam

  Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

  Item Reviewed: Rumah Tepi Air Rating: 5 Reviewed By: NEW MEDIA
  Scroll to Top