Terkini
 • Terkini

  Isnin, 9 Mei 2011

  Adakah anda PEWARIS FITNAH?

  Ramai diantara kita, samada sedar atau tidak, suka menabur fitnah terutama sekali dengan canggihnya IT masa kini. Di alam siber seperti Facebook, blog dan emel-emel fitnah amat berleluasa.

  Ada orang Islam mengaku hebat dalam ugama dan kuat beramal, tetapi ada juga yang tidak endahkan tentang betapa besarnya dosa menyebar fitnah. Mengatakan sesuatu atau seseorang tanpa bukti dan fakta yang tepat adalah fitnah nyata. Dan ramai orang kita MEWARISI FITNAH dengan mengutip fakta-fakta dari sumber seperti blog-blog atau bahan bacaan yang kesahihannya diragui.

  Lebih pelik ada orang sanggup menabur pembohongan dengan berkata 'Kalau blog itu bohong, bohonglah aku', nauzubillah! sedang dalam Al-Imran nyata "Akhirnya kami jadikan laknat Allah atas orang-orang pembohong"

  Jika anda tidak mempunyai bukti nyata lebih baik anda berdian diri dan dipetik dari Al-Nabari:"Barangsiapa yang beriman kepada Allah S.W.T dan Hari Akhirat maka hendaklah ia mengucapkan perkara-perkara yang baik atau DIAM"


  Marilah sama-sama kita merenung dan hayati Firman-Firman Allah dan hadith-hadith di bawah ini mengenai dosa memfitnah orang. Semoga mendapat pengajaran:-

  An-Nur (19): "Orang yang ingin agar (berita) perbuatan yang keji itu tersiar dikalangan orang-orang beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan akhirat. Allah mengetahuinya, sedang kamu tidak mengetahui."

  Al-Isra'a (36):"Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta bertanggung jawabnya tentangnya."

  Al-Baqarah (191): "Dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan"

  An-Nur (23-24) Mereka yang memfitnah perempuan suci, celakalah di dunia dan akhirat; bagi mereka hukuman yang dahsyat dihari pengadilan; lidah, tangan dan kaki mereka menjadi saksi diatas perbuatan mereka.

  Al-Buruj (10): Orang yang memfitnah orang mukmim, kemudian tidak bertaubat, bagi mereka azab jahanam dan neraka yang membakar.

  Khutbah Rasul Allah di Mekah (23/2/632), Menyebut 15 aspek sosial dan satu-satunya : Jangan Memfitnah."

  Dari Imam Ghazali: "Mengumpat itu dosanya sama dengan berzina 30 kali."

  Dari Imam Al-Mawardi: "Orang yang biasa mengumpat, isi batinnya kotor"Dari R. Muslim"Seseorang yang menutup cela seseorang yang lain didunia, akan ditutupi celanya oleh Allah pada hari kiamat."

  Daripada Abu Huraira, Termidzi: "Sesiapa yang duduk didalam perhimpunan yang tidak baik hendaklah membaca doa (memuji Allah dan meminta ampun darinya) sebelum berundur diri"

  Daripada Al-Nabari: "Wahai Rasul Allah S.A.W, manakah orang Islam yang paling baik? Rasul Allah S.A.W menjawab : Ialah yang mana orang Islam lain terselamat dari gangguan lidah dan tangannya"

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 KOMEN:

  Catat Ulasan

  Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

  Item Reviewed: Adakah anda PEWARIS FITNAH? Rating: 5 Reviewed By: NEW MEDIA
  Scroll to Top