Terkini
 • Terkini

  Selasa, 15 Februari 2011

  Maulidur Rasul Daerah Lawas 2011

  Tiap tahun Kampung Punang akan sentiasa hadir dengan barisan yang memukau bagi meraikan kelahiran Junjunganj kita. Inilah semangat jitu dan kerjasana Kampung Punang dengan pemimpin.

  Pertama: Barisan Kampung Punang
  Pertandingan Barisan Maulidur Rasul 2011 no.1 Kpg Punang Lawas; No.2 Kampung Noor Islam Kuala Lawas dan No.3 Kampung Dato Kuala Lawas
  Ke-3 : Pasukan Maulid Kampung Dato Kuala Lawas
   
   

  Tarikh kelahiran Junjungan besar kian ditunggu setiap tahun oleh semua ummat Islam seluruh dunia. Tarikh keramat 12 Rabiul Awal tetap tersemat dalam sejarah Islam sebagai tarikh agung. Sambutan Maulidur Rasul ini sebagai tanda ingatan ummat kepada pembawa rahmat dan syafaat.
  Allah berfirman dalam kitabNya: Dan tidak aku utuskan kamu (Muhammad) kecuali sebagai rahmat ke seluruh alam”

  Rahmat ini dihurai sebagai ditangguhkan azab bagi ummat Muhammad yang melakukan dosa tidak seperti kaum terdahulu yang menerima bala semasa hidup lagi.
  Nabi bersabda :”Sesiapa yang kasih kepadaku maka dia akan bersamaku di syurga”.

  Banyak amalan sempena dengan sambutan ini ;
  1) Memberi makan (jamuan)
  2) Berselawat ramai-ramai
  3) Memperbanyakkan tilawah al-Quran
  4) Bersedekah

  Antara fadhilat menyambut Maulidur Rasul ;
  1) Mati dalam Iman dan Islam –Sayyidina Ali
  2) Hajat di dunia dan akhirat tercapai
  3) Terhindar dari bala’-Syeikh Muhammad al-Munir

  Imam Nawawi berkata dalam kitabnya: "Bermula amalan Sambutan Maulidur Rasul pada zaman pemerintahan Malik Muzaffar pada abad ke-6 Hijrah berikutan ramai ummat Islam pada waktu itu hanya mengejar dunia dan meninggalkan Akhirat. Hal ini akan menimbulkan rasa tidak takut orang kafir kepada Ummat Islam. Pada waktu itu, dikarang berzanji(bacaan memuji Rasulullah) dan dikumpulkan sekalian ummat Islam. Malik Muzaffar telah menafqahkan 300 000 dinar, disembelih 500 kambing dan 100 kuda.

  Imam Syafie berkata: "Sesiapa menghimpun manusia untuk sambutan Maulidur Rasul dan melakukan jamuan (kebajikan) nescaya Allah Taala akan memberinya bersama para syuhada’ dan soleh lalu masuk ke syurga naim.

  Tidak dinafikan lagi bahawa amalan ini menjadi asbab kepada peningkatan iman dalam jiwa para muslimin. AYUH bersama memeriahkan sambutan Maulidur Rasul kali ini dengan pesta Ibadah agar kita mendapat syafaat baginda di Akhirat.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 KOMEN:

  1. Alhamdulillah..Syabas dan Tahniah !! Sekurang kurangnya sebagai pengubat luka kekalahan diacara diatas air..sekali lagi KL kalah hehehe..

   BalasPadam

  Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

  Item Reviewed: Maulidur Rasul Daerah Lawas 2011 Rating: 5 Reviewed By: NEW MEDIA
  Scroll to Top