Terkini
 • Terkini

  Selasa, 24 Julai 2012

  Akidah tergadai angkara tukang tilik

  Umat dituntut jauhi sebarang bentuk ramalan

  Manusia adalah makhluk ciptaan Allah SWT yang terdiri daripada dua unsur iaitu unsur jasmani dan rohani. Kedua-dua unsur ini melayakkan seseorang itu disebut sebagai manusia tetapi belum layak dipanggil sebagai mukmin (orang yang beriman), apatah lagi muttaqin (orang yang bertaqwa).
  Jika jasad memerlukan makanan dan minuman, maka begitu juga rohani. Jika jasmani yang tidak mendapat makanan secukupnya akan mengalami gangguan pada tubuh badan, maka begitu jugalah halnya dengan rohani.

  Atas dasar itu, salah satu daripada keperluan rohani adalah memahami aqidah secara tepat, benar dan jitu. Rukun Islam pertama yang menjadi teras aqidah seorang Islam wajar difahami dan dihayati secara benar dan tepat.

  Oleh itu, seseorang tidak dianggap beriman kepada Allah SWT jika mereka belum mampu membebaskan diri daripada perkara yang boleh merosakkan aqidah seperti meyakini ramalan bomoh, mendatangi dan mempercayai tukang ramal, tukang sihir atau tukang tilik.

  Bahkan, pada masa kini, remaja Islam khususnya memberikan maklum balas cukup positif terhadap tukang tilik zaman moden seperti mempercayai ramalan horoskop serta meyakini bahawa potensi diri seseorang bergantung sepenuhnya kepada kedudukan tahi lalat, bentuk kening dan hari kelahiran.
  Nabi SAW mengancam perlakuan demikian seperti tercatat dalam hadis riwayat Imam Muslim yang bermaksud: “Sesiapa yang datang kepada tukang tenung/tilik lalu bertanya sesuatu daripadanya, maka solatnya tidak akan diterima selama 40 hari.” (Riwayat Muslim)

  Dalam hadis yang lain, Nabi SAW bersabda: “Sesiapa yang mendatangi tukang ramal (kahin) dan membenarkan apa yang dikatakan olehnya, maka sesungguhnya dia telah kufur dengan apa yang di turunkan (oleh Allah) kepada Muhammad SAW.” (Riwayat Ibn Majah)

  Kedua-dua hadis melarang pembabitan secara langsung ataupun tidak dengan sebarang bentuk ramalan. Pembabitan seseorang tidak diukur sama ada dia mempercayai atau tidak sebaliknya, pergi berjumpa tukang ramal pun sudah dianggap berdosa.

  Bayangkan, hanya kerana ramalan seseorang menggadaikan akidahnya. Jika tilikan atau ramalan itu benar sekalipun, maka ia tetap merosakkan akidah kerana penyerahan diri bukan lagi kepada Allah SWT, sebaliknya diserahkan 100 peratus kepada tilikan itu.

  Oleh itu, jauhilah hal yang boleh merosakkan akidah kerana orang terbabit ramalan disamakan Nabi SAW seperti pengamal sihir.

  Nabi SAW bersabda: “Sesiapa yang mengambil sebahagian daripada ilmu bintang (nujum), maka sesungguhnya dia telah mengambil sebahagian daripada sihir. Setiap kali bertambah ilmu bintangnya maka bertambah pula ilmu sihirnya.” (Riwayat Abu Daud dan Ibn Majah)

  Jika perkara ghaib boleh diketahui manusia, nescaya Bagindalah insan yang paling layak untuk mengetahuinya tetapi Baginda SAW tidak mengetahuinya melainkan apa yang ditakdirkan Allah SWT.

  Firman Allah SWT: “Katakanlah: Aku tidak berkuasa menarik kemanfaatan bagi diriku dan tidak (pula) menolak kemudaratan kecuali yang dikehendaki Allah. Dan sekiranya aku mengetahui yang ghaib, tentulah aku membuat kebajikan sebanyak-banyaknya dan aku tidak akan ditimpa kemudaratan. Aku tidak lain hanyalah pemberi peringatan dan pembawa berita gembira bagi orang yang beriman.” (Surah al-A’raf, ayat 188)

  Justeru, luruskanlah akidah dan kembalilah kepada asas akidah yang benar kerana ia adalah teras utama dalam membentuk muslim sejati.

  Penulis ialah Pensyarah Kolej Islam Darul Ridzuan (KISDAR)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 KOMEN:

  Catat Ulasan

  Komen bisdikita di sini tapi usai-usai pulang

  Item Reviewed: Akidah tergadai angkara tukang tilik Rating: 5 Reviewed By: NEW MEDIA
  Scroll to Top